Een rustige week | Cor van Vliet | weblog week 48-2010

Cor van Vlietdinsdag 30 november 2010 15:09

Gelukkig zijn er voor raadsleden naast de recesweken (vakantie) ook weken waarin het gewoon rustig is. Afgelopen week was voor mij zo een week. Alleen op donderdagavond stond er voor mij een bijeenkomst gepland.

 Regio Alblasserwaard Vijfherenlanden (AV)
Tijdens deze bijeenkomst konden we (wederom) kennismaken met de regio AV. Zeker voor mij was dat wel nodig, want ik had geen idee waarvoor de regio AV bestaat. Ik kan hierbij als excuus aanvoeren dat op het moment dat de kennismaking tussen ‘de regio’ en de nieuwe raadsleden gepland stond (26 mei jl.) ik nog niet was aangetreden.

Donderdagavond hebben we gesproken over de toekomstvisie waar de regio AV aan gaat werken. In deze toekomstvisie staat de ontwikkeling van de regio centraal. Het draait hierbij om de vraag wat voor regio we willen zijn. Waarbij er rekening wordt gehouden met de ontwikkelingen in Nederland. De medewerkers van de regio en de bestuurders zijn momenteel bezig de eerste stappen te zetten op weg naar deze toekomstvisie.

Het algemeen nut van regio kwam spijtig genoeg voor mij niet aan de orde, terwijl ik daar juist behoefte aan had. Om toch enig beeld te krijgen van wat de regio AV doet heb ik daarom maar wat tijd besteed aan het bekijken van hun website: www.alblasserwaardvijfherenlanden.nl. Het eerste wat is las is een motto dat ik van harte onderstreep: “Lokaal wat lokaal moet en regionaal wat regionaal kan”. Ook de ambitie komt duidelijk naar voren: “een krachtige en sociale regio te vormen die economisch, sociaal en ruimtelijk zo aantrekkelijk is dat inwoners, bedrijven en bezoekers er graag willen verblijven”.

Ik ben erg benieuwd of de regio AV haar ambitie ook kan waarmaken, of dat de ambities smoren in de ambtelijke, de bestuurlijke, of politieke molen. Mijn voornemen is om de gemeenschappelijke regelingen die we hebben kritisch te blijven toetsen in relatie tot het doel waartoe ze in het leven zijn geroepen. Ik blijf het namelijk een groot gevaar vinden dat dergelijke organisaties een eigen leven gaan leiden en hun eigen doelen gaan formulieren. Voor een bedrijf zijn dit gezonde ambities, maar wanneer gemeenschappelijke regelingen dit gaan doen mag het niet ten koste gaan van gemeenschapsgeld.

Bezuinigen op gemeenschappelijke regelingen
Tenslotte wil ik nog het volgende kwijt over dit onderwerp. Tijdens de komende bezuinigingsronde is wat mij betreft geen enkel onderwerp taboe. Dit geld ook voor taken die worden uitgevoerd door een gemeenschappelijke regeling! Ik hoop dat wanneer wij als raad besluiten te korten op een dergelijke taak, dit ook daadwerkelijk mogelijk is.  En wanneer dat onverhoopt niet het geval kan zijn, dan volgt er wat mij betreft een hele stevige discussie!

 

Cor van Vliet, 30 november 2010            

« Terug

Reacties op 'Een rustige week | Cor van Vliet | weblog week 48-2010'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Weblogarchief > 2010

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei