Burgerparticipatie | Cor van Vliet | weblog week 25-2011

Cor van Vlietdinsdag 21 juni 2011 21:29

Burgerparticipatie is een begrip dat de laatste jaren veel aandacht krijgt. Het moet één van de manieren zijn om de kloof tussen de burger en de politiek te dichten. De discussies over referenda, gekozen burgemeesters en burgerinitiatieven kan je hiermee in verband brengen.

Indirecte democratie
Ik zeg altijd dat de we in Nederland al sinds jaar en dag burgerparticipatie hebben. Door middel van verkiezingen nemen gekozen burgers plaats in een raad om op deze manier in het openbaar bestuur te participeren. Ik ben blij met deze vorm van indirecte democratie. Hierdoor hoeft niet iedereen zich elke keer met besluitvorming bezig te houden. Hier zit lang niet iedereen op te wachten. Daarnaast wordt het algemeen belang naar mijn idee in een indirecte democratie beter gediend.

Binnen deze indirecte democratie kun je uitstekend een plek geven aan burgerparticipatie. Ik denk hierbij onder andere aan de onderwerpen buitenruimte (groen en grijs), bestrijding overlast, cameratoezicht. Wanneer je op deze punten veranderingen wilt doorvoeren in de gemeente moet je dit in overleg met de direct omwonenden doen. Mensen denken graag mee over hoe hun directe omgeving eruit zou moeten zien en ze weten vaak het beste hoe zaken precies liggen. In Hardinxveld-Giessendam gebeurt dit gelukkig ook.

Waar loop je vervolgens tegen aan?
Bij deze vorm van participatie is het niet zo dat alle wensen gehonoreerd kunnen worden. Soms moeten ook omwonenden teleur gesteld worden, omdat er bijvoorbeeld niet voldoende budget is. Dit dreigt nu ook te gebeuren met de uitbreiding van de begraafplaats in Boven-Hardinxveld. Door de wensen van burgers past de uitvoering niet meer in het budget. Het college zal aanstaande donderdag toelichten hoe ze hiermee om denkt te gaan.

Hoe neem je burgerparticipatie serieus?
Ondanks dat niet altijd alle wensen uitgevoerd kunnen worden moeten mensen die meedenken wel altijd het gevoel hebben dat hun inbreng serieus is afgewogen. De volgende onderdelen zijn dan ook onmisbaar:

  • Plannen moeten ruim van te voren aangekondigd worden en de inspraak avonden moeten tijdig en goed bekend worden gemaakt;
  • Mensen die op een andere manier een inbreng leveren moeten altijd antwoord krijgen, wat mij betreft binnen een werkweek;
  • Er moet duidelijk worden gemaakt wat de mogelijkheden en beperkingen zijn. Verwachtingen management is heel erg belangrijk;
  • Mensen moeten ingelicht worden over het definitieve plan. Het is hierbij belangrijk om aan te geven wat er is gebeurt met de diverse ideeën die zijn aangeleverd. Wees expliciet over wat is meegenomen en wat niet (en om welke reden);
  • Tijdens de realisatie van het project moet de uitvoering goed gevolgd worden en moet worden gecontroleerd of het resultaat is zoals bedoeld en wanneer dit niet het geval is moet er worden ingegrepen.

Ik hoop en verwacht dat in Hardinxveld ook op deze manier vorm wordt gegeven aan de uitvoering van projecten. Uit de berichten van de laatste week begrijp ik dat dit nog niet altijd lukt, werk aan de winkel dus!

     

Cor van Vliet, 21 juni 2011

« Terug

Reacties op 'Burgerparticipatie | Cor van Vliet | weblog week 25-2011'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Weblogarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari